Helsinki Rugby Clubilla on mahdollisuus voittaa ensimmäisenä naisjoukkueena Suomessa kolmas peräkkäinen mestaruus lauantain finaaliottelussa Porissa. Vastaan asettuu jo kolmatta kertaa Tampere Rugby Club.

Rugbyn SM-sarja on tänä vuonna ollut kahden joukkueen ylivoimaa. Helsinki Rugby Club selvitti runkosarjan puhtaalla pelillä tyylitellen piste-eroksi murskaavat 457-58. Tampere Rugby Club taipui kesän aikana vain Helsingin sinivalkoisille ja takoi taulukkoon vakuuttavat numerot 445-70. Semifinaaleissa rutiininomaisesti kaatuneet Turku Swans ja Jyväskylä Rugby Club jäivät molemmat runkosarjassa kärkikaksikosta yli 15 pisteen päähän ja kauden todellinen jännitysnäytelmä nähdäänkin vasta finaaleissa.

Tilanne ei ole uusi, sillä HRC ja TRC taistelevat suomenmestaruudesta jo kolmatta kertaa peräkkäin. Tähän mennessä helsinkiläiset ovat olleet aavistuksen etumatkalla. Vuoden 2015 finaalissa Tampereella HRC voitti ensimmäisen mestaruutensa luvuin 15-8 ja viime vuonna Hämeenlinnassa pokaali palasi pääkaupunkiin 19-15 päättyneessä ottelussa.

Tällä kaudella kärkijoukkueiden keskinäiset ottelut ovat sujuneet kaksijakoisesti. Toukokuisessa avausottelussa HRC kaatoi lähes aseettoman TRC:n kotonaan helposti luvuin 34-0, mutta elokuun revanssissa kellossa oli toinen ääni. Lempäälän tihkusateessa nähtiin 80-minuuttinen keskialueen asemasota, jossa mitään ei annettu helpolla. Tampere korjasi pisteensä painimalla tiensä helsinkiläisten maalilinjan yli pitkien painostusjaksojen päätteeksi, ja HRC rankaisi terävillä juoksumaaleilla. 14-19-päättyneessä korkealaatuisessa trillerissä HRC nousi tasatilanteesta voittoon vasta ottelun viimeisellä sekunnilla syntyneellä viiden pisteen maalilla.

Vaikka paperilla HRC viekin kolmen kauden keskinäisiä kohtaamisia 7-1, lauantain finaaliin lähtee kaksi erittäin tasavahvaa joukkuetta. TRC on fyysisesti vahva ja kontaktissa aggressiivinen joukkue, jonka pallonhallintamyllyn pysäyttäminen tulee tuottamaan helsinkiläisille päänvaivaa. Myös Tampereen takalinjan voi odottaa pitävän vastustajaa varpaillaan, vaikka lopullinen iskukyky tällä kaudella onkin jäänyt arvoitukseksi avainpelaajien puuttuessa aiemmista kohtaamisista.

TRC:n ratkaistavaksi jää, miten pysäyttää HRC:n monipuolinen joukkuepelaaminen ja repivät läpijuoksut. Myös helsinkiläisten voittamisen kulttuuri voi osoittautua kovaksi haasteeksi: menneissä finaaleissa HRC on noussut tappioasemasta voittoon osoittamatta lannistumisen merkkejä. Vaikka HRC:n kausi on ollut loukkaantumisten sävyttämä, osoituksena hallitsevan mestarin ringin laadusta finaalissa nähdään kovatasoinen nippu, josta ei löydy heikkoja lenkkejä.

Odotukset finaaliin ovat korkealla myös joukkueen päävalmentaja Virpi Sirosella:

”Uskon että tulee todella kova finaali. Naisten rugbyn taso on noussut vuosi vuodelta ja molemmissa joukkueissa on paljon kokeneita pelaajia, joten uskon, että tulee taktisesti ja fyysisesti tiukka peli. Odotan huomista mielenkiinnolla. Ollaan joukkueen kanssa tehty koko kausi kovasti hommia ja olemme valmiita!”

Naisten finaaliottelu alkaa klo 14.00 Porin urheilukeskuksessa.

Kuva: Aki Pentikäinen