Finaaliennakko: HRC:n naiset jahtaavat paluuta Suomen huipulle

Kausi 2019 huipentuu Hämeenlinnassa, kun vuosien 2015 ja 2016 suomenmestari Helsinki Rugby Club kohtaa hallitsevan mestarin Jyväskylä Rugby Clubin.

HRC:n naiset jälleen finaalissa

Helsinki Rugby Clubin naiset ovat raivanneet tiensä rugbyn sm-finaaliin jo viidettä kertaa. Kausi 2014 päättyi Warriors Rugby Clubin toistaiseksi viimeisen kultaisen sukupolven selkeään voittoon. 2015 ja 2016 juhlittiin mestaruutta Tampere Rugby Clubia vastaan ja 2017 Tampere blokkasi historiallisen triplamestaruuden kuittaamalla Tytön Mansen-kiertueelle. 2018 Helsinki jäi erinomaista rugbya pelanneen Jyväskylä Rugby Clubin jyrän alle jo semifinaaleissa Koppeloiden matkatessa mestaruuteen. Vuoden tauon jälkeen Helsinki palaa kultakentille entistä nälkäisempänä.

Jatkuuko kauden nousujohde?

Kausi 2019 on sujunut nousujohteisesti. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa sekä JRC että Turku Swans nujersivat helsinkiläiset selkein numeroin 24-5 ja 24-41. Kesän edetessä HRC on saanut yhteispelinsä toimimaan ja kehittänyt tasaisesti suoritustasoaan eri osa-alueilla. Etenkin puolustus syvällä omalla alueella on kehittynyt, ja joukkue on pystynyt riisumaan vastustajat aseista omalla maaliviivallaan jopa pitkien painostusjaksojen päätteeksi. Myös HRC:n erikoistilannepelaaminen on kovalla tasolla: line-outit nousevat varmasti ja scrum pystyy dominoimaan jokaista vastaan asettuvaa etupelaajapakkaa. Tällä kaudella aiempaa monipuoliseen, moderniin pelityyliin siirtyneet etupelaajat ja suomen nopein takapelaajaosasto ovat aito uhka myös hyökkäyksessä. Osoituksena tästä Turku Swans kaatui syyskuussa kahdesti sekä kauden päätösottelussa että semifinaalissa.

Kehityksestä huolimatta elokuun revanssi päättyi JRC:n niukkaan voittoon. Jyväskyläläiset pääsivät yllättämään nukuksissa olleen Helsingin raivokkaalla alulla, ja karkasivat ensimmäisellä puoliajalla jo 0-17-johtoon. Toisella puoliajalla HRC löysi pelinsä punaisen langan ja osoitti olevansa vaarallinen haastaja 12 pisteen takaa-ajolla. Hyvin ajoitettu 3 pisteen potkumaali kuitenkin katkaisi HRC:n loppuvaiheen painostuksen ja päätti pelin lukemiin 12-20.

Hallitseva mestari kovassa vireessä

JRC taas on voittanut lähes kaikki ottelunsa selkeällä marginaalilla ja lähtee finaaliin ennakkosuosikkina. Hallitseva suomenmestari pelaa jo toista vuotta tappavan tehokasta joukkuerugbya, jossa kentällä ei ole tähtiä eikä heikkoja lenkkejä, tukijuoksut ovat kohdillaan ja vastustajaa sakotetaan virheistä ja aukoista puolustuksessa armotta. Tälle kaudelle Jyväskylä on kehittänyt myös potkupeliään ja ottaa helpot pisteet turhista penaltyista. Keskikesän tappio Tampereelle ja elokuun niukat voitot Turusta ja Helsingistä kuitenkin osoittavat, että Jyväskylää on mahdollista myös haavoittaa.

Odotettavissa jännittävä finaali

Tämän vuoden finaalissa kohtaavat kaksi kauden vaarallisinta joukkuetta. Kumpikin on takonut kauden aikana vähintään 400 pistettä ja käyttää varmasti hyväkseen vastustajan epävarmuuden ensi minuuteista saakka. Kumpikin pystyy tekemään pisteitä myös penaltyista, eli myös jokkuekuri näyttelee tulevassa ottelussa tärkeää roolia. JRC:n ennakkosuosikkiasemasta huolimatta joukkueet ovat parhaimmillaan äärimmäisen tasaisia ja odotettavissa on todellinen jännitysnäytelmä. Mestaruuden vienee tänä vuonna joukkue, joka pystyy paineesta huolimatta pelaamaan kurinalaisesti omaa peliään.

Rugbyn naisten sm-finaali 2019 pelataan Hämeenlinnassa Kaurialan kentällä 28.9. klo 14.00.