HRC:n neljännestä reissusta European 7’s Champions Trophyyn jäi käteen neljä tappiota, yksi voitto ja kosolti kokemusta huipputason seiskarugbysta.

– Taso oli odotetun kova. Vastustajat olivat parantaneet tasoa edellisistä vuosista ja perässä pysyminen teki tiukkaa. Turnauksessa päästiin kokemaan pelin nopeutta ja kovuutta huipputasolla, ja näkemään vierestä, kuinka ammattilaiset valmistautuvat otteluihin. Meillä suurin haaste oli valppaana pysyminen joka hetki koko ottelun ajan, HRC:n pelaajavalmentaja Mikko Moilanen kertoo.

HRC:ltä matkasi Pietariin tähän mennessä tasokkain joukkue, mutta siitä huolimatta kyyti oli kylmää heti ensimmäisestä ottelusta, jossa vastassa oli moldovalainen Steaua. HRC sinnitteli mukana avausjakson, mutta toisella jaksolla Moldovan maajoukkuepelaajista koostuva ryhmä meni menojaan. Avauspäivänä lauantaina tappioon jouduttiin taipumaan myös liettualaista Baltrexia ja venäläisammattilaisten Krasnyi Jaria vastaan. Molemmat etenivät turnauksessa neljän parhaan joukkoon.

Kakkospäivä alkoi tylysti tappiolla georgialaiselle Akademialle, mikä syöksi HRC:n jumbofinaaliin valkovenäläistä Buslya vastaan. Ottelu oli uusinta viime vuodelta, ja HRC pääsi maksamaan potut pottuina: voitto 21-5-lukemin ja sijoittuminen 11:nneksi. Nähtyjen pelien perusteella sijoitus oli oikea.
Järjestelyissä ei ollut säästelty

Jo alkujaan tasokkaissa turnausjärjestelyissä oli otettu askel eteenpäin, ja Pietarin keskustan kyljessä Petrovski-stadionilla pelattu turnaus vaikuttaa nostaneen profiiliaan myös paikallisten parissa.

– Yleisöä oli paikalla huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina, ja tapahtuman mainontaan oli kuulemma pistetty paljon resursseja. Myös stadionin ulkopuolella fanialueella riitti kuhinaa.

Moottoripyöriä ja merkkihenkilöitä

Turnauksen kolmatta kertaa peräkkäin voittanut Kuban Krasnodar kuittasi palkintorahaa 20 000€ verran. Pikkurahoja ammattilaisseuralle, mutta kakkoseksi sijoittuneelle Baltrexille sen saama kymppitonnin palkinto on varmasti arvokas.

”Turnauksen avajaiset on AINA todella mahtipontiset, ja niihin osallistuminen tuntuu joka vuosi epätodelliselta.”

Turnauksen avajaisissa ja päättäjäisissä tavoiteltiin suuren urheilujuhlan tuntua venäläisin maustein. Avajaiset laitettiin käyntiin moottoripyöräkulkueen jyrinällä sekä tanssi- ja rummutusesityksellä, seremoniamestarina toimi paikallinen julkimo Ivan Ohlobystin, ja puhetta oli pitämässä itse Rugby Europen puheenjohtaja Octavian Morariu. Melko harvinaista herkkua suomalaisseuran pelaajille.

– Avajaiset on aina kuin suklaarasia, koskaan ei tiedä mitä sieltä saa, Moilanen nauraa.

HRC toivottavasti pääsee hämmästelemään avajaisia myös ensi vuonna.

Teksti: Mika Huopainen
Kuvat: Aki Pentikäinen