Karvas finaalitappio päätti HRC:n kauden

Rugbykausi 2018 päättyi HRC:n osalta masentavaan tappioon miesten SM-finaalissa, jossa paikallisvastustaja Warriors oli vahvempi 37-21 (29-14).

Loppuottelusta odotettiin jännitysnäytelmää, mutta tuloksena oli kaikkea muuta kuin spektaakkeli. HRC:n kannalta valitettavasti ottelu seuraili kauden aiempien kohtaamisten käsikirjoitusta. Etupelaajien lyhyisiin syöksyihin pelinsä perustanut Warriors sai määrätä tahdin ja HRC:lle alkoi ropista rikkeitä varhaisessa vaiheessa. Tasaisen varmasti painavan päänsä ja erikoistilanteiden voimalla eteenpäin junnannut Warriors runttasi neljä tryta ja voittoon riittäneen eron jo avausjaksolla. Big Gunsille 40-minuuttinen oli selviytymistaistelua taklauksesta taklaukseen, eikä omasta peliajatuksesta saatu kiinni kuin hetkittäin.

Taistelu voitosta olisi ollut ohi jo ensimmäisen puoliajan jälkeen ilman kahta loistavaa yksilösuoritusta. Tilanteessa 0-14 sentteri Dario Forneris luki täydellisesti hyökkäystä rakentaneen Warriorsin syötön ja karkasi katkon myötä 70 metrin läpijuoksuun. HRC:n toisesta kavennusmaalista vastasi kakkosrivin Ville Siiskonen, joka blokkasi Warriors-kympin Tumppi Finellin purkupotkun ja ennätti ensimmäisenä painamaan irtopallon maaliin. Jälkimmäinen osuma syntyi HRC:n ainoasta kunnon vierailusta Warriorsin 22:n metrin alueella.

Toinen puoliaika käynnistyi huomattavasti pirteämmin, ja HRC  pääsi viemään peliä sen ensi minuuteilla. Hyvä ote pelistä kirposi kuitenkin saman tien, kun hookeri Paulo Pannuzzolle osoitettiin keltaista tuomarineuvonpidon jälkeen. Asetelmat palasivat ennalleen, ja Warriors möyri ylivoimalla viidennen trynsa ja 34-14-johtoon.

Big Gunsin kunniaksi on sanottava, että joukkue jatkoi yrittämistä lähes toivottomassakin tilanteessa. Lupaavatkin hyökkäykset vesittyivät vain liian usein, kun pallot lipsuivat käsistä kriittisellä hetkellä. Kunnollista painetta vastapäätyyn saatiinkin vasta viimeisellä kymmenminuuttisella ottelun jo ratkettua. Täydet minuutit uurastanut eturivin mörssäri Chris Denholm sai kunnian murjoa ottelun viimeisen tryn reilut viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Joonas Bask sinetöi 21-34-loppulukemat päivän kolmannella onnistuneella lisäpistepotkullaan.

Rikkeet kostautuivat jälleen

Big Guns jäi kauas voitosta eikä ihme, sillä omasta pelisuunnitelmasta ei toiminut juuri mikään. Kriittisen tärkeällä ensimmäisellä 40-minuuttisella ei rikkeitä kyetty välttämään eikä toisaalta aiheuttamaan niitä vastustajalle.  Ottelun ensimmäisellä puoliajalla HRC:tä vastaan tuomittiin kaksitoista rangaistuspotkua, kun Warriors selvisi ilman ainoatakaan vihellettyä rikettä, mikä on melko poikkeuksellista ottaen huomioon lähtökohtaisesti tasaväkiset joukkueet. Hyökkäyssuuntaan ei myöskään pystytty luomaan kunnolista uhkaa ennen kuin voittaja oli jo tiedossa. Moneen otteeseen kauden mittaan nähty soljuva hyökkäyspeli loisti poissaolollaan, kun Warriors pääsi määräämään pelin tempon.

– Onnittelut Warriorsille. He olivat kurinalaisia siinä mitä yrittivät ja saivat tuloksena voiton. Onnistuimme muutamaan otteeseen laittamaan heille painetta, mikä toi maalimme, mutta valitettavasti emme pystyneet pitämään palloa tarpeeksi pitkiä jaksoja, HRC:n pelaaja-valmentaja Jake Pratley lausui.

Warriorsissa on hiottu täydellisyyteen taktiikka, jolla ei tyylipisteitä kerätä mutta tehoja sitäkin enemmän. Kun joukkue pystyy lypsämään finaalissa nähdyn määrän rangaistuksia, on sen pysäyttäminen käytännössä mahdoton tehtävä.

Finaaliin pääsy on Big Gunsilta hieno suoritus, mutta tapa jolla loppuottelu hävittiin, jättää paljon mietittävää pitkille talvikuukausille. Siitäkin huolimatta voi todeta, että eteenpäin on menty.

– Kausi on ollut hieno matka, joka on tuonut paljon positiivista, ja jokainen meistä voi olla ylpeä panoksestaan läpi kauden laadukkaalle tavalle pelata rugbya. Big Gunsin ja Blue Tigersin kanssa otetut kehitysaskeleet ovat valaneet perustan vieläkin menestyksekkäämmille kausille tulevaisuudessa, Pratley uskoo.

Miesten SM-finaali: Warriors-HRC 37-21 (29-14)

Tryt: Dario Forneris, Ville Siiskonen ja Chris Denholm
Lisäpistepotkut: Joonas Bask (3)

1 Ville Vikman
2 Paulo Pannuzzo
3 Chris Denholm
4 Wertti Bask
5 Ville Siiskonen
6 Antti Järvenpää
7 Iikka Ahlfors
8 David O’Connor
9 Mikko Moilanen
10 Bam Hennessy
11 Joonas Bask
12 Paavo Honkanen
13 Dario Forneris
14 Mika Takala
15 Ronan Rochford

Vaihdossa: Iivari Komsi, Emmanuel Courbin, Samuel Kuutti, Jesperi Virtanen, Ilja Prohorov, Luke Parsons, Riku Lempiö ja Anton Nevalainen

Teksti: Mika Huopainen
Alkuperäinen kuva: Heikki Piisku Photography