Helsinki Rugby Clubin miesten joukkue jahtaa toista peräkkäistä Suomen mestaruutta lauantaina Porin finaalissa, jossa vastaan asettuu Jyväskylä Rugby Club.

Sarjataulukossa neljänneksi sijoittunut HRC raivasi tieltään viime lauantain välierässä runkosarjavoittaja Warriorsin, ja finaalissa vastaan asettuu Warriorsin kanssa tasatahtiin edennyt runkosarjan kakkonen. Kymmenen ottelun voittoputkessa etenevä JRC pyyhkäisi omassa välierässään tieltään porvoolaisen Old Town Shamrocksin.

Runkosarjan kahdessa keskinäisessä pelissä HRC:n Big Guns pysyi Jyväskylän Mäyrien vauhdissa yhteensä yhden puoliajan. Ensimmäinen ottelu heinäkuussa Jyväskylässä oli yksipuolinen näytös, jossa melkoisesta pelaajapulasta kärsinyt HRC jäi statistin rooliin. Runkosarjan päätöskierroksella Helsingissä oli jo tasaisempaa, mutta voittajasta ei tuolloinkaan jäänyt epäselvyyttä JRC:n vietyä pisteet lukemin 36-14.

Viime lauantaina kaadettuun Warriorsiin verrattuna JRC on varsin erityylinen ryhmä. Kun joukkueena tasavahva Warriors kyttää kärsivällisesti vastustajan virheitä ja rankaisee niistä, tykkää Jyväskylän Mäyrälauma viedä peliä itse vahvan etupelaajaosastonsa voimin. Parhaimmillaan JRC saa kentälle vaikeasti pysäytettävän kahdeksan traktorin jyrän, joka rynnii väkisin metrejä hyökkäyssuuntaan. Suurin vaara HRC:n kannalta piilee kuitenkin etukahdeksikon takarivissä, jonka väkevä ja liikkuva kolmikko paitsi kykenee viemään palloa eteenpäin, ryöstää sen myös kovalla prosentilla vastustajan käsistä.

HRC:n etu suhteessa finaalivastustajaan löytyy takapelaajistosta, jossa piisaa maajoukkuetason vauhtia ja käden taitoa. Kahden viikon takaisessa ottelussa runkosarjan päätöskierroksella HRC ei kyennyt hyödyntämään vahvuuksiaan levittämällä peliä nopeasti, vaan pallo jäi ahnaiden jyväskyläläisten painostuksessa pyörimään vierasjoukkueen kannalta mukavuusalueelle keskikaistan sumppuun. Lauantain ottelusta voikin ennakolta sanoa, että mitä nopeammin pallo liikkuu leveälle ja mitä kauempana JRC:n puskutraktoreista se pidetään, sitä paremmat mahdollisuudet HRC:llä on mestaruuteen.

HRC:n kymppipaikan Mikko Moilasen mietteet lauantain finaalista:

”Heidän forwardinsa vastaan meidän backit. Se, kumman yksikkö onnistuu paremmin lauantaina, on hyvin lähellä voittoa. Jotta HRC pystyisi voittamaan, on meidän forwadiemme pysäytettävä JRC:n takarivin kolmipäinen hirviö Hussey-Keränen-Konttila. Lisäksi koko joukkueen on puolustettava tarkasti koko 80 minuuttia. Hyökkäyksessä on palloa saatava levitettyä tehokkaasti ja nopeasti, ja otettava pisteet aina, kun siihen on mahdollisuus. Niin kuin kaikista JRC-otteluista, odotan tästäkin kovaa, fyysistä ja reilua matsia. Jokaisen täytyy olla valmis ottamaan vastaan ekstramäärä kolhuja, ja kyettävä pitämään pää kylmänä mutta kädet ja jalat tulikuumina. Aiemmilla otteluilla ei ole mitään merkitystä tässä vaiheessa kautta, molemmat joukkueet tulevat finaaliin voittamaan!”

Jyväskyläläisten edellinen tappio on kauden avauskierrokselta, jolla se joutui nöyrtymään Warriorsille vieraskentällä 8-22. Tuolloin JRC vei ottelua forwardien osalta, mutta joukkueen takaosasto jäi kakkoseksi juoksuvoimaisemmille ja taitavammille vastapelaajilleen.
Sää ja kentän kunto saattavat tuoda oman mausteensa 80-minuuttiseen, sillä miesten finaalin alkaessa kentällä on pelattu jo kolme täyttä ottelua. Perunapeltomainen ja märkä pelialusta suosisi yksinkertaista peliä ja forwardien välistä painikisaa.

Finaalilauantain ja rugbykauden 2017 päättävä miesten SM-loppuottelu alkaa kello 16.00 Porin Urheilukeskuksessa.

Photo credit: Aki Pentikäinen