Nousujohteiselle HRC:lle tiukka tappio kärkikamppailusta

HRC:n naiset pääsivät mittauttamaan loppukauden tasonsa helteisessä Myllypurossa, kun vastaan asettui hallitseva mestari, tämän vuoden sarjaa puhtaalla pelillä dominoiva Jyväskylä Rygby Club. Ottelu päättyi tiukkaan 12-20 tappioon.

Hallitseva mestari odotetussa iskussa

Jyväskylä pelaa jo toista kautta kaunista joukkuerugbya, jossa pelin eri osa-alueet ovat tasapainossa keskenään, voittoja jauhetaan kovatasoisella peruspelillä ja vastustajaa sakotetaan virheistä armotta. Kokenut ja varma joukkue tarjoilee hienoja hetkiä joka ottelussa, mutta ei nojaudu yksilösuorituksiin vaan saumattomaan yhdessä tekemiseen.

Ensimmäinen kohtaaminen päättyi Jyväskylän 24-5 -kotivoittoon. Vahvaa joukkuepeliä esittänyt JRC rankaisi varamiehistä HRC:tä painamalla pallon maahan kolmesti ja rumensi lukemia kolmella onnistuneella konversiolla ja tarkalla penaltypotkulla. Verrattuna kauden 2018 semifinaalitappioon joukkueiden välinen tasoero oli kuitenkin kaventunut, ja viimeistään nyt pelattu revanssi osoitti, että HRC kykenee nousemaan samalle viivalle JRC:n kanssa.

Ottelu saikin hankalan alun heti ensi minuuteilla, kun JRC:n prässi reagoi nopeasti kotijoukkueen pallonmenetykseen ja Reetta Tenhu karkasi läpi HRC:n yllätetystä linjasta painaen pallon kulmalipulle. Varmasta potkupelistä huolimatta JRC:lle on tuottanut vaikeuksia saada pallo tolppien väliin laidalta, ja peliä jatkettiinkin lukemissa 0-5.

Kotijoukkueen epäonnistuneen taklauksen ja JRC:n hyvän paineen ansiosta Tenhu pääsi rankaisemaan uudelleen jo muutamaa minuuttia myöhemmin, nyt tolppien alle. Keskelle tarjoillusta potkusta Pauliina Nikkilä ei erehtynyt, vaan JRC siirtyi onnistuneella konversiolla 0-12-johtoon. Pallonmenetysten ja hutitaklausten piinaamaan kotijoukkueen päivä hankaloitui entisestään, kun JRC onnistui jälleen puhkomaan linjan laidassa ja hyvän tukipelaamisen ansiosta Tiina Mäkinen painoi pallon maahan paria vaihetta myöhemmin. Konversio laidasta ei nytkään löytänyt tolppia ja puoliajalle siirryttiin tilanteessa 0-17.

Kotijoukkueen suoritus oli jäänyt hieman vaisuksi sekä puolustuksessa, jossa taklauksia ei saatu tehokkaasti perille asti, että hyökkäyksessä, jossa palloja pelattiin seisoville jaloille, ja lähes koko takalinjan potentiaali jäi käyttämättä. Positiivisena puolena HRC:n etupelaajapakan ahkera erityistilannetreeni näkyi kentällä: line outit nousivat kauniisti ja scrum dominoi JRC:n vastaavaa sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa.

Alivoima sähköisti HRC:n kauden parhaaseen suoritukseen

Odottamaton käännekohta nähtiin toisen puoliajan puolivälissä, kun HRC:n hooker Teija Alasalmi syyllistyi knock-oniin kymmenen metrin päässä HRC:n maaliviivasta aivan tolppien edessä. Erotuomari tulkitsi teon tahalliseksi ja passitti Alasalmen keltaiselle kortilla 10 minuutin jäähylle jättäen kotijoukkueen alivoimalle. Kiipelitilanne sähköisti HRC:n pelaamisen eikä JRC onnistunut tekemään pisteitä vaarallisesta paikasta. Sen sijaan käyntiin lähti HRC:n painostusjakso, jossa kotijoukkue väläytteli vaarallisuuttaan tämän tästä: linjapuolustus terävöityi, taklauksissa nähtiin uutta kovuutta ja syötöt saatiin juoksuun.

Kova työ palkittiin reilua viittä minuuttia myöhemmin, kun fullback Ruusu Halttunen onnistui murtautumaan läpi JRC:n linjasta syvällä omalla puolustusalueella ja painoi pallon maahan lähes 70 metrin juoksun jälkeen. Hankala konversiopotku laidasta meni ohi, mutta HRC:n takaa-ajo oli alkanut. Peli jatkui tilanteesta 5-17.

Muutamaa minuuttia myöhemmin edelleen alivoimalla pelaava HRC sai syötettä vauhtiin ensimmäistä kauttaan pelaavan wingeri Miia Hyyrysen, joka päihitti neljä Jyväskylän pelaajaa vieden lopulta pallon yli maaliviivan kulmalipulta. JRC:n puolustus pyrki estämään taklaamalla korkealle ja lopputuloksena oli sekä 7 pisteen penalty try, keltainen kortti JRC:lle että jännittävä 12-17-takaa-ajoasema.

Alasalmen palatessa samalla jäähyltä kentälle HRC siirtyi jatkamaan kauden parasta peliään ylivoimalle. Kotijoukkue onnistui luomaan painetta pelaamalla palloa aggressiivisiin puolibreikkeihin ja avoimiin tiloihin. JRC kuitenkin puolusti taidokkaasti eikä maaleja syntynyt.

Ottelun ratkaisu nähtiin lopulta muutamaa minuuttia ennen loppua, kun HRC syyllistyi paitsiorikkomukseen syvällä omalla alueellaan. JRC valitsi järkevästi 3 pisteen penaltypotkun avoimen pelin sijaan ja Pauliina Nikkilä siirsi vieraat 8 pisteen etumatkalle vieden parhaan terän HRC:n taistelumielialasta. 12-20 jäi myös ottelun lopputulokseksi.

Ottelusta jäi käteen paitsi kirvelevä tappio, myös lupaava osoitus HRC:n tasosta. Jyväskylä pelaa tälläkin kaudella erinomaista rugbya ja ansaitsi voittonsa, mutta saadessaan pelinsä kohdalleen HRC pystyy hallitsemaan ottelutapahtumia ja pitämällä tasonsa koko pelin ajan jopa voittamaan.

Toivottavasti näemme vielä yhden revanssin Hämeenlinnassa finaalipäivänä 29.9.

HRC – JRC 12-20 (0-17)

Tryt (10):
Ruusu Halttunen 1
Miia Hyyrynen 1

Konversiot (2):
penalty try

Varoitukset:
Teija Alasalmi