Kausi 2018 huipentuu derbyfinaaliin

Rugbykausi 2018 päätetään lauantaina Kuopiossa miesten SM-finaaliin, jossa iskevät yhteen paitsi HRC ja Warriors, myös kaksi eri pelifilosofiaa.

Helsinkiläisloppuottelu alkaa olla  enemmän sääntö kuin poikkeus, sillä joukkueet ovat vastakkain finaalissa neljättä kertaa viiden viime vuoden aikana. Viime kausi mentiin poikkeavissa merkeissä, kun HRC pudotti Warriorsin välierissä edeten loppuotteluun, jossa Jyväskylä oli lopulta vahvempi.

Viime viikonlopun semifinaaleissa HRC selätti tallinnalaistulokkaan Kalevin ja runkosarjavoittaja Warriors puolestaan kampesi tieltään hallitsevan mestarin Jyväskylän. Runkosarjan kärkikaksikon muodostaneet helsinkiläisjoukkueet ovat molemmat hävinneet yhdestätoista ottelustaan vain kaksi, mikä huomioiden finaalissa kohtaavat oikeat joukkueet. Runkosarjassa kaksikon vauhdissa pysyi vain Kalev, joka jäi loppukirissä kolmanneksi. Pääkaupungin sisäisissä otteluissa voitot tasattiin, kun Warriors vei keskikesän kohtaamisen 32-17 ja HRC juhli voittoa vajaa kuukausi sitten 25-20-lukemin.

Eri pelityylit vastakkain

Loppuottelussa nähdään kaksi varsin eri lailla rugbya lähestyvää joukkuetta. HRC pyrkii ratkaisuun taitavan ja nopean takalinjansa kautta, kun taas Warriors nojaa kokeneen etukahdeksikkonsa pallonkantokykyyn ja erikoistilannepelaamiseen sekä Herra Warriorin Tumppi Finellin tarkkoihin potkuihin. Warriors lähtee juntaamaan palloa eteenpäin lyhyillä forwardien rynnistyksillä syvältäkin omalta alueelta luottaen siihen, että vastustaja tekee rikkeen ensimmäisenä, jolloin rangaistuspotkun kautta päästään paremmille iskuetäisyyksille.

HRC on tällä hetkellä Suomen paras joukkue päästessään hyökkäämään avoimessa pelissä tai järjestäytymätöntä puolustusta vastaan. Katkonainen peli sen sijaan on myrkkyä Big Gunsille. Kauden molemmissa aiemmissa Helsingin derbyissä HRC:n omaa hyökkäysrytmiä on sotkenut rikkeiden vyöry. Ensimmäisessä kohtaamisessa rikesuma oli kohtalokas, mutta jälkimmäisessä HRC:n puolustus pystyi kantamaan rikkeiden aiheuttaman lisäkuorman.

Jännäri luvassa jälleen kerran

HRC:n resepti voittoon on yksinkertainen: puolustuksessa on maltin pidettävä, ja rikkeiden määrä taklauksissa sekä niiden jälkeisissä painiotteluissa on saatava minimiin. Kun ottelu säilyy virtaavana, löytyy myös rytmi hyökkäyksiin. Paikan avautuessa peli on myös pystyttävä kääntämään nopeasti vastahyökkäykseksi ja vastustajan isot miehet juoksuun kohti omaa maalia. Warriors on kotonaan matalatempoisessa ja rikkonaisessa ottelussa, jossa se pääsee käyttämään hyväkseen erikoistilanneosaamistaan. Joukkuetta on äärimmäisen vaikea pysäyttää, jos sen etupelaajat pääsevät hyökkäysasemiin 22 metrin alueelle.

Finaalista voi paikallistaistolle sopivasti ennakoida tasaista ja (liiankin) jännittävää ottelua, jossa voittomarginaali mahtuu yhden tryn sisään. Kolme aiempaa keskinäistä loppuottelua on ratkennut keskimäärin viiden pisteen erolla.

Rugbyn miesten Suomen mestarit:

2002 – HRC
2003 – HRC
2004 – Jyväskylä
2005 – Jyväskylä
2006 – Tampere
2007 – Tampere
2008 – Warriors
2009 – Warriors
2010 – Warriors
2011 – Warriors
2012 – Warriors
2013 – Tampere
2014 – HRC
2015 – Warriors
2016 – HRC
2017 – Jyväskylä

Teksti: Mika Huopainen
Kuva: Heikki Piisku Photography