Välieräennakko: Jyväskylä ja Tallinna haastavat HRC:n

Suomi-rugbyn välierälauantaina suurin huomio kiinnittyy Myllypuroon, jossa pelataan kaikki kolme SM-sarjojen semifinaalia. Kello 12.00 alkavassa tapahtumassa HRC toimii kotijoukkueena kahdessa ottelussa ja naapuriseura Warriors yhdessä.

Naisten SM-sarja: HRC-Jyväskylä Rugby Club

Lauantai potkaistaan käyntiin naisten välierällä, jossa HRC ja Jyväskylä havittelevat paikkaa finaaliin, jossa odottaa hallitseva mestari Tampere Rugby Club. Runkosarja päättyi ennätystasaisena, kun kolme kärkijoukkuetta päätyivät kahdeksan ottelun jälkeen tasapisteisiin. Keskinäisessä vertailussa Tampere oli niukasti kahden tryn verran HRC:n edellä Jyväskylän jäädessä kolmanneksi. Sarjan kolmen kärki erottui selkeästi, sillä joukkueet menettivät pisteitä vain toisilleen. Turku Swans  ja Warriors jäivät kauas välieristä.

HRC:n ja Jyväskylän keskinäiset ottelut runkosarjassa päättyivät kotivoittoihin. HRC juhli heinäkuun helteillä Myllypurossa 42-17-voittoa. Tuolloin kapealla kokoonpanolla liikkeellä olleet vieraat pysyivät HRC:n vauhtikoneen kyydissä ensimmäisen puoliajan, mutta toisella jaksolla bensa loppui täysin. Jyväskylän-ottelussa reilu kaksi viikkoa sitten osat kääntyivät, kun kotijoukkue löi HRC:n niukasti kolmen tryn jännärissä 10-7. Molemmat joukkueet pelasivat viime viikonloppuna, joten jaksamisen suhteen etua ei pitäisi olla kummallakaan.

Itse pelissä HRC:n vahvuudet lepäävät takalinjan nopeudessa ja rivakoissa syöttöketjuissa. JRC nojaa kotikaupunkinsa rugbyperinteitä kunnioittaen enemmän etupelaajien voimaan.

– Viime kohtaamisesta Jyväskylää vastaan on menty eteenpäin ja joukkue tietää mitä voittoon vaaditaan. Tärkeintä on saada joukkueen pelityyli yhtenäiseksi ja keskittyä omaan peliin. Emme saa antaa vastustajalle helppoja penaltyja kuten aikaisemmissa peleissä on käynyt. Olemme keskittyneet treeneissä juuri niihin asioihin, jotka ovat olleet kaudella hakusessa, eikä joukkue voisi olla valmiimpi tulevaan semifinaaliin. Odotettavissa on kauden kovin peli, kapteeni Lilli Brännare ennakoi.

Joukkueet kohtasivat välierävaiheessa myös viime vuonna, jolloin HRC kampesi Jyväskylän tieltään 29-15. Jyväskylä on jämähtänyt välieriin jo neljä kertaa peräkkäin, kun taas HRC hakee lauantaina viidettä peräkkäistä loppuottelupaikkaa.

Miesten SM-sarja: HRC-Kalev Tallinn

Miesten semifinaaleissa HRC saa vastaansa ensimmäistä kauttaan SM-sarjassa pelaavan tallinnalaisen Kalevin. Runkosarjassa erottui selvästi jako kahteen kerrokseen. Yläkerran Warriors, HRC ja Kalev kamppailivat päätöskierrokselle asti kärkipaikoista. Jyväskylä, Old Town Shamrocks ja Kuopio puolestaan taistelevat viimeiseen asti neljännestä semifinaalipaikasta ja toisaalta putoamista vastaan. HRC:n runkosarjasijoitus ja välierävastus ratkesi viime viikonloppuna, kun Kalev kompastui yllättäen kotikentällään Warriorsiin ja edessä häämöttänyt runkosarjan voitto vaihtui kolmostilaan ja Helsingin-reissuun.

Ottelussa ei ole selvää ennakkosuosikkia, mutta kotikenttä kallistaa vaakaa hieman HRC:n eduksi. Joukkueiden runkosarjakohtaamiset päättyivät kotivoittoihin, joskaan peleistä ei voi vetää suuria johtopäätöksiä. HRC löi Kalevin 20-10 kauden avauskierroksella ottelussa, jossa molempien peli vasta haki uomiaan. Kalev puolestaan otti kotiottelussaan 40-15-voiton Big Gunsista, joka ei ollut matkassa aivan optimaalisimmalla kokoonpanolla. Kalevin fidziläistaiturit rankaisivat armotta puolustuksen nukahduksista ja kotijoukkue karkasi selvään voittoon.

”Olemme valmiita lauantain isoon peliin.”

Viime viikonlopun huilannut Big Guns pääsee otteluun tuoreena, ja viimeisen runkosarjapelin nousu kaukaa takaa voittoon Kuopiossa on varmasti tuonut lisäuskoa omaan pelisysteemiin. Mikäli rikesumat vältetään ja hyökkäys löytää rytmin, on HRC:tä vaikea pysäyttää. Erikoistilanteissa kannattaa vahdata Big Gunsin mauleja, jotka etenivät vauhdikkaasti edellisessä kohtaamisessa. Kalevin iskukyky riippuu paljon siitä, kuinka paljon se saa tulitukea joukkuetta tällä kaudella vahvistaneilta Nato-sotilailta. Vahvistusten merkitys on suuri etenkin joukkueen bäkkiosastolla ja scrumin takarivissä.

– Odotan innolla joukkueen tämän kauden viimeistä esiintymistä kotikentällä ja sellaista suoritusta johon tiedän meidän pystyvän. Kausi on ollut tähän saakka hyvä, ja moni pelaaja on kehittynyt vuoden alusta tähän hetkeen. Olemme valmiita lauantain isoon peliin, pelaaja-valmentaja Jake Pratley lupaa.

HRC jahtaa välierästä viidettä peräkkäistä finaalipaikkaa. Toinen Kuopion loppuotteluun matkaava joukkue ratkeaa runkosarjavoittaja Warriorsin ja hallitsevan mestarin Jyväskylän kohtaamisessa, jossa kotijoukkue on ennakkosuosikki. Vain kolme ottelua runkosarjassa voittanut Jyväskylä hävisi kahdesti Warriorsille, mutta ottelut olivat tasaisia. Odotettavissa on samantyylisten joukkueiden ultrafyysinen etukahdeksikkojen vääntö, jossa maajoukkuetason etupelaajiinsa nojaavalla Jyväskylällä on yllätysmahdollisuus.

SM-sarjojen ja alempien divisioonien finaalit pelataan lauantaina 29. syyskuuta Väinölänniemen stadionilla Kuopiossa.

Rugbyn SM-välierät lauantaina 22.9. Myllypuron liikuntapuistossa:

12.00 HRC-Jyväskylä Rugby Club (naisten SM-sarja)
14.00 Warriors-Jyväskylä Rugby Club (miesten SM-sarja)
16.00 HRC-Kalev Tallinn (miesten SM-sarja)

Välieräpäivän Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/809831826019159/

Teksti: Mika Huopainen